неділю, 8 травня 2016 р.

День пам'яті та примирення

 Вже другий рік поспіль у нашій державі 8 травня відзначається як День пам'яті та примирення, присвячений жертвам Другої світової війни 1939-1945 років.
 Саме капітуляція фашистської Німеччини 8 травня 1945 року розглядається як символ перемоги над фашизмом. 9 ж травня вирішено відзначати як День перемоги над фашизмом у Другій світовій війні замість встановленого (лише з 1965 року. Чому так? Відповідь дають телевізійники Латвії у своєму фільмі "Радянська історія") за часів СРСР Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.
  Україна заплатила надто дорого за перемогу у цій війні, втративши до 10 мільйонів осіб, разом з померлими, убитими, евакуйованими, депортованими, загиблими в концтаборах і тими, хто пішов разом з німцями. Наша держава втратила більше, ніж Канада, США, Франція та Великобританія разом узяті.
  В результаті бойових дій в Україні 10 мільйонів осіб залишилися без даху над головою. Було зруйновано понад 700 міст і містечок, 18 тис. лікувальних установ, 16,5 тис. промислових підприємств, понад 30 тис. колгоспів, радгоспів, 33 тис. шкіл, технікумів, вузів і науково-дослідних інститутів, 19 тис. бібліотек.
 

 Український інститут національної пам'яті підготував інші інформаційні, візуальні та відеоматеріали про події тих страшних років. Презентовано також сайт "Українська Друга світова" - мультимедійний посібник для можливого використання у школах.
  Священним обов'язком всіх громадян України є шанобливе ставлення до пам'яті про український визвольний рух, перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни та жертв фашизму. Пам'ятаймо про це!         

Немає коментарів:

Дописати коментар